Update 12 december 2023:  Minister maakt uitzondering voor hertenkampen!

Fantastisch nieuws! GemeenteBelangen heeft met succes ingezet voor het behoud van ons geliefde hertenkamp in Veendam! Dit historische en culturele erfgoed, inclusief de prachtige damherten, blijft behouden dankzij het terugdraaien van het besluit van demissionair minister Piet Adema.

Eerder dreigde een maatregel dat dieren die niet op de aangescherpte hobbydierenlijst staan, niet meer aangeschaft mochten worden. Gelukkig heeft de minister nu een uitzondering gemaakt voor hertenkampen, met name voor dam- en edelherten, vanwege hun historische betekenis in Nederland.  Deze beslissing zorgt ervoor dat het fokken met deze prachtige dieren toch mogelijk blijft. Dit betekent dat we toch kunnen blijven genieten van deze prachtige dieren in ons hertenkamp. Wat een opluchting!! #BehoudHetHertenkamp #HistorischErfgoed #GemeenteBelangen #GoedNieuws

GemeenteBelangen Veendam sluit zich aan bij het initiatief uit het land om hertenkampen te behouden in de huidige vorm. Ook in Veendam heeft het hertenkamp een prominente plek en is van cultuurhistorische waarde. Deze kwaliteit moeten we behouden. Veel mensen genieten er ook van. Daar maken wij ons sterk voor. Doet u dat ook? 

De huis- en hobbydierenlijst krijgt een aanpassing. Minister Piet Adema (CU) van LNV is voornemens, deze lijst te beperken tot 30 soorten. Gevolg is dat damherten per 1 januari 2024 niet meer gehouden mogen worden op een hertenkamp. Ze zouden met name te gevaarlijk zijn in de omgang. Een onbegrijpelijk voornemen volgens fractievoorzitter Robert de Jonge van GemeenteBelangen Veendam: ‘het houden van damherten in Nederland stamt al uit de 17e eeuw. In Veendam is het hertenkamp een blikvanger in het centrum en van cultureel historische waarde. Het hertenkamp in Veendam is al meer dan een eeuw aanwezig, zonder problemen. Het is aangelegd rond 1915 samen met het prachtige schoolgebouw (de ULO), een rijksmonument onder architectuur gebouwd door Jan Stuivinga uit Zeist. Veel mensen genieten er ook echt van. Ook al is er sprake van een overgangsregeling, in dit hertenkamp gaan we geen alpaca’s, kamelen, lama’s of waterbuffels houden. Het klinkt absurd maar deze soorten staan wel op de nieuwe lijst.”