GemeenteBelangen Veendam sluit zich aan bij het initiatief uit het land om hertenkampen te behouden in de huidige vorm. Ook in Veendam heeft het hertenkamp een prominente plek en is van cultuurhistorische waarde. Deze kwaliteit moeten we behouden. Veel mensen genieten er ook van. Daar maken wij ons sterk voor. Doet u dat ook? Teken de petitie:  https://petities.nl/petitions/behoud-herten-en-hertenkampen-in-nederland?locale=nl

De huis- en hobbydierenlijst krijgt een aanpassing. Minister Piet Adema (CU) van LNV is voornemens, deze lijst te beperken tot 30 soorten. Gevolg is dat damherten per 1 januari 2024 niet meer gehouden mogen worden op een hertenkamp. Ze zouden met name te gevaarlijk zijn in de omgang. Een onbegrijpelijk voornemen volgens fractievoorzitter Robert de Jonge van GemeenteBelangen Veendam: ‘het houden van damherten in Nederland stamt al uit de 17e eeuw. In Veendam is het hertenkamp een blikvanger in het centrum en van cultureel historische waarde. Het hertenkamp in Veendam is al meer dan een eeuw aanwezig, zonder problemen. Het is aangelegd rond 1915 samen met het prachtige schoolgebouw (de ULO), een rijksmonument onder architectuur gebouwd door Jan Stuivinga uit Zeist. Veel mensen genieten er ook echt van. Ook al is er sprake van een overgangsregeling, in dit hertenkamp gaan we geen alpaca’s, kamelen, lama’s of waterbuffels houden. Het klinkt absurd maar deze soorten staan wel op de nieuwe lijst.”

Teken de petitie:  https://petities.nl/petitions/behoud-herten-en-hertenkampen-in-nederland?locale=nl