Kerst en Jaarwisseling 2020.

In de vorige beschouwing omtrent de Kerstviering 2019 schreef ik dat het altijd weer Kerst wordt.  Uiteraard is dit nu weer het geval.

Toch is het nu wezenlijk anders

Een jaar geleden zagen we in de media hoe er in China hard en efficiënt gewerkt werd met bulldozers en graafmachines, allemaal voorzien van een eenduidige gele of blauwe of rode  kleur, aan de oprichting van extra ziekenhuizen  vanwege een virus.

We konden toen nog niet vermoeden dat dit de voorbode was van een wereldwijde pandemie veroorzaakt door Covid 19 (het Coronavirus). Na de voorjaarsvakantie in februari 2020 belandden we in Nederland in een besmettingsgolf die vooral werd aangewakkerd door terugkerende wintersporters die onbedoeld en ook deels onwetend het virus bij zich droegen.

Sindsdien hebben we ons woordgebruik verrijkt zien worden met o.a. woorden als:

-lock-down

-pandemie

-Outbreak Management Team

– contactonderzoek

-Corona-app

-R-getal

Nederland belandde in een zeer uitzonderlijke situatie en ging uiteindelijk in een lock-down met sluiting van scholen en andere openbare gelegenheden zoals cafe’s en restaurants.

Richting de zomer werd er, in landelijk perspectief gezien, een stuk verlichting geconstateerd en werden de maatregelen ter beheersing van de pandemie verruimd met meer vrijheden.  Verre vakantiereizen werden weliswaar voor een groot deel geannuleerd en we vierden veel meer dan voorheen in eigen land onze vakantie met steeds die ene belangrijke regel in ons achterhoofd; “Houd anderhalve meter afstand tot elkaar!!” Maar kennelijk was deze verruiming iets teveel van het goede want in de maanden september, oktober en november nam het aantal besmettingen weer flink toe.

Op dit moment van schrijven weten we dat zowel de Kerstdagen als Oud- en Nieuwjaar slechts in heel klein verband gevierd mogen gaan worden en dat het gebruikelijke vuurwerk, met uitzondering van carbid-geknal, ook formeel niet mag worden afgestoken. Dit alles om de ziekenhuiszorg niet te laten overstromen en vooral beheersbaar te houden.

In Noord-Nederland doen we het voor wat betreft de besmettingsgraad gelukkig relatief beter dan in de rest van Nederland.

Ook in Veendam zijn we gelukkig niet overspoeld met besmettingen. Hoewel er onder de Veendammers zeker inwoners zijn die de mondkapjes niet willen dragen en die het anderhalf meter afstand houden maar niet onder de knie krijgen, het merendeel past zich prima aan. We gingen allemaal meer digitaal en dat deden we met vallen en opstaan vanuit huis.  En ja, er zijn zorgen over de windmolens en ja er zijn zorgen omtrent de zaken verband houdende met de mijnbouweffecten en ja er zijn zorgen omtrent onze inkomens in deze onzekere tijden.

Hoewel het politieke jaar in Veendam voor Gemeentebelangen vrij overzichtelijk is verlopen, was  het in het dagelijks leven  voor velen een achtbaan met allerlei ongewisheden die over ons uitgestort werden.

Is het toeval dat de Top-2000 versie 2020 een nieuwe nummer 1 heeft?

“Roller Coaster” van Danny Vera

Samen met u hopen de GB-ers op, hoe beperkt ook, een fijne Kerst en een goede Jaarwisseling met daarna een nieuw jaar waarin we het corona-virus onder controle zullen gaan krijgen.