Verkiezingen Provinciale Staten 2019

De uitslag van de Provinciale Staten verkiezing is bekend. Het Groninger Belang waar GemeenteBelangen Veendam deelgenoot van is mocht haar 3 zetels behouden. Een resultaat waar we niet ontevreden over hoeven te zijn. Er zijn immers meerdere politieke partijen die een beetje of juist fors hebben ingeleverd. Hoewel ons glas altijd halfvol is, zou het mooi zijn geweest wanneer we van 3 naar 4 zetels waren gegaan, maar zoals gezegd, we kunnen en moeten met 3 zetels best tevreden zijn.

Zijn er verdere conclusies te trekken n.a.v. de uitslag van deze verkiezingen? Jazeker wel! In onze gemeente Veendam kreeg Groninger Belang zelfs 15,4%  van de stemmen en is daarmee virtueel veruit de grootste partij. Best logisch wanneer we onze intensieve campagne die we als GemeenteBelangen Veendam ten uitvoer hebben gebracht tegen het licht houden. Wellicht een signaal naar de andere gemeenten in onze provincie waar het aantal Groninger Belang stemmers duidelijk lager uitkwam.

De uiteindelijk winst is voor Groen Links (6 zetels) en komt voornamelijk tot stand met stemmen uit de stad Groningen met haar vele studenten. De PvdA (5 zetels) klimt uit het politieke dal met een mooie tweede plaats en vreemd genoeg is het Forum voor Democratie (4 zetels, waarvan we geen enkele vorm van provinciale inhoud hebben kunnen vernemen,)  goed voor een derde plek samen met de SP, die flink ( van 8 naar 4) moest inleveren.

Wij van GemeenteBelangen Veendam zullen de komende tijd de nu bekende uitslag nog nader gaan duiden. Er is zeker nog genoeg te concluderen en voor ons blijft de focus zoals altijd gericht op het beste voor Veendam en voor Groningen.

Zetelverdeling Provinciale Staten: