Vrijheid in Veendam

Kiezen wat je wil worden, kiezen naar welke school je wilt gaan, kiezen waar je in Nederland wil wonen. Kiezen naar welke sportclub je wil gaan, of wat je wil koken of dat je lekker uit eten wil gaan. Kiezen wie je wil zijn en wat je wil worden. Kiezen van wie je wil houden maar ook kiezen op welke partij je stemt. Deze keuzes zijn belangrijke vrijheden in Nederland die we gelukkig hebben verworven.
Vrij zijn in een democratie. We kiezen in dit land onze bestuurders, ook een groot goed. In de parlementaire democratie kiest de Nederlander een vertegenwoordiger uit het volk waar hij van vindt dat deze vertegenwoordiger voor hem in het bestuur van Nederland zijn belangen het beste kan behartigen.
Voor mij is vrijheid niet alleen wat je kiest maar veel meer gerespecteerd worden in de keuzes die je maakt. Voor mij is vrijheid dat ik onbevangen kan zijn wie ik ben. Er voor uitkomen zonder oordeel of vooroordeel is pas echt vrijheid. Katholiek, Christelijk of Moslim. Autochtoon of allochtoon. Hetero of Homo. FC Groningen of Ajax. Zijn wie ik ben en me daar vrij in voelen is echte vrijheid!
Vrijheid is voor mij dus een belangrijk goed en daarom voel ik me zo thuis bij GemeenteBelangen. Bij deze partij, een lokale, ben ik namelijk geheel vrij van het landelijk juk om te kiezen wat ik voor Veendam wil kiezen. Uiteraard krijg we soms te maken met landelijke- of provinciale regelgeving maar in principe kiezen we altijd voor Veendam en vanuit Veendam.
Ik voel me een echter Veendammer en voel me bij GemeenteBelangen Veendam vrij om échte Veendamse keuzes te maken. Wanneer we stukken voorgeschoteld krijgen gaat het er in onze fractievergadering om wat wij voor Veendam de beste oplossing vinden. We hebben geen oud dogma of een politieke stroming die ons belemmert of die richting bepaalt. Geen haagse partijgenoten die vinden dat we links moeten gaan als wij rechts willen. Geen partijbobo’s die vinden dat wij als lokale club moeten uitvoeren wat zij in het landelijke hebben bedacht.
Omdat vrijheid voor mij zo’n belangrijke waarde is, ben ik lid geworden van GemeenteBelangen Veendam. Omdat ik op deze manier een kans zag om Veendam beter te maken.
Juist nu de landelijke politiek zo verdeeld is en het speelveld in Den Haag alleen maar ingewikkelder lijkt te worden, houd ik politiek liever dichtbij huis. Op mijn fiets naar het gemeentehuis en keuzes maken voor Veendam. Dat is voor mij vrijheid.

– Nick van Woerkom (raadslid GemeenteBelangen Veendam)