Afval? Wel of geen Diftar (extra betalen voor ledigen van de container)

Gemeente Belangen heeft met een amendement, gesteund door de SP en VVD aangegeven om eerst te onderzoeken of de invoering Diftar wel noodzakelijk is. Want we willen door een goede campagne de bevolking eerst de mogelijkheid geven om PMD goed te scheiden. Want goede scheiding is noodzakelijk om de kosten zo laag mogelijk te houden en zo wordt de milieuheffing omlaag gebracht. Als de bevolking daaraan meewerkt dan is invoering van Diftar overbodig.
De eerste routes van het eerste kwartaal zijn inmiddels gereden en hebben alle verwachtingen overtroffen. De hoeveelheid ingezamelde PMD is veel hoger dan verwacht en de hoeveelheid restafval aanzienlijk minder. Dit geeft nog niet aan dat het over het hele jaar zo goed zal gaan maar In het najaar krijgen we de tweede meting en dan evalueren we hoe de inzameling loopt en wat het resultaat is . Als het zo door gaat, is er geen Diftar noodzakelijk.
De afvalcampagne loopt door in 2017 ook via inzetten van raadsleden als ambassadeur bij de afval campagne. Ook betrekken we de scholen daarbij. De campagne is op dit moment gericht op afval scheiding, zodat van de ingezamelde afval grondstoffen gemaakt kunnen worden.
Verder is in hetzelfde amendement aangenomen om gezinnen met veel luiers en zieken met veel incontinentie materiaal kosteloos tegemoet te komen. Dit kan nu via de afvalcoaches worden geregeld en op dit moment krijgt u een extra gratis container of u kunt gratis uw afval afgeven bij de stort in Wildervank. We zijn nog zoekende naar betere oplossingen. Voor uw problemen kunt u telefonisch terecht op het gemeentehuis.